NIG - Neues Institutsgebäude

2019.06.26 Mittwoch, 18:30-21:00

Deutschsprachiger Vortrag und Diskussion

mit Prof. Volker Sommer

- Anthropologe, Primatologe und Professor für Evolutionäre Anthropologie am University College London (UCL)

Grundrechte für Menschenaffen? Perspektiven eines Primatologen

Hierzu derzeit nur eine englischsprachige Zusammenfassung"

NON-HUMAN PERSONHOOD? DEMANDING BASIC RIGHTS FOR OUR NEXT OF KIN Primatologists are often concerned with ethical considerations regarding endangered species. Animal rights perspectives receive less attention, e.g., demands that non-human primates should be recognized as "persons", instead of being "property". Opponents want to restrict personhood to humans, as they can observe social contracts. Proponents point out that monkeys or apes embody sentience and complex mental landscapes. Continuing historic struggles against discriminatory concepts such as nationalism, racism, sexism or heterosexism, the discourse about non-human personhood confronts a new frontier: speciesism. The talk addresses the relevance of this debate for primatological research. (Wikipedia Eintrag zu Prof. Volker Sommer)